Heeft u een uitkering aangevraagd? Dan duurt het waarschijnlijk een aantal weken voordat u uw geld krijgt. UWV, de SVB of de afdeling Werk en Participatie heeft namelijk tijd nodig om uit te zoeken of u recht heeft op de uitkering en hoeveel u krijgt. Duurt het te lang? Dan kunt u een voorschot op uw uitkering vragen. Daarmee heeft u alvast geld om van te leven.

De uitkeringsinstantie verrekent het voorschot later met de uitkering. Besluit de instantie dat u geen uitkering krijgt, dan moet u het voorschot terugbetalen.

Waar aanvragen?

U kunt het voorschot aanvragen bij dezelfde instantie als waar u de uitkering heeft aangevraagd. Aanvragen is trouwens niet altijd nodig. De gemeente en UWV betalen vaak vanzelf al een voorschot. Gebeurt dit niet? Vraag er dan om bij uw contactpersoon van de gemeente of UWV.

Geen voorschot, wat nu?

Heeft u een voorschot aangevraagd bij UWV of de SVB maar geven zij dit niet? Dan kunt u bezwaar maken tegen die beslissing. In de tussentijd kunt u bijstand aanvragen bij de afdeling Werk en Participatie. UWV of de SVB verrekenen de bijstand later met de uitkering, als u die krijgt.

Heeft u een bijstandsuitkering aangevraagd maar wil de gemeente u geen voorschot geven? Of krijgt u een te laag bedrag? Dan kunt u de Voorzitter van Gedeputeerde Staten in uw provincie vragen om een oplossing. De Voorzitter kan bepalen dat de gemeente u toch een voorschot moet betalen. Voor hulp en advies bij dit verzoek kunt u terecht bij het Sociaal Team of het Juridisch Loket.

Vergelijk hulpaanbod