Ervaart u problemen bij het zelfstandig wonen, dan kunt u hulp krijgen van een begeleider. Bijvoorbeeld bij het maken van een dagindeling of het regelen van geldzaken. De begeleiding is afgestemd op uw situatie.

Ambulante begeleiding

Begeleiding aan huis wordt ook wel 'ambulante begeleiding' genoemd. U kunt ambulante begeleiding krijgen in uw eigen huis of in een woning die u huurt van een instelling. Wilt u graag begeleiding, dan kunt u zoeken naar aanbod onder de noemer ambulante begeleiding.

Begeleiders

De begeleiders komen regelmatig bij u langs en helpen u om uw woning en uw leven op orde te houden. Zij houden in de gaten dat u uw huis regelmatig schoonmaakt en zetten samen met u uw uitgaven op een rijtje. Ook kunnen ze u ondersteunen bij het zoeken van werk. Of u helpen om uw vrije tijd op een goede manier in te vullen.

De begeleiders zijn er niet voor behandeling of therapie. Dat kunt u regelen via de huisarts.

Veel of weinig begeleiding

Hoeveel uur begeleiding u per week krijgt, hangt van uw situatie af. Het is maar net wat bij uw zorgvraag past.

Wanneer u niet zelfstandig kan wonen en u zich niet op eigen kracht kan handhaven in de samenleving, zonder de directe nabijheid van 24 uur per dag toezicht of ondersteuning, dan is beschermd wonen misschien een oplossing.

Hoe regel ik het?

Ambulante begeleiding vraagt u aan bij de gemeente. Deze ondersteuning valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning. U kunt contact opnemen met het Wmo-loket

U kunt de aanvraag doen met hulp van iemand uit uw naaste omgeving. Of met hulp van een cliƫntondersteuner.

Heeft u problemen met zelfstandig wonen, dan kunt u ook contact opnemen met het Sociaal Team om uw situatie te bespreken. Het Sociaal Team denkt met u mee en helpt u op weg naar een passende oplossing voor uw probleem.

Begeleid wonen als Wlz-zorg

Wonen met (intensieve) begeleiding maakt ook deel uit van een aantal zorgprofielen uit de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit komt voor als iemand langdurig, 24-uur per dag intensieve zorg nodig heeft en daarvoor naar een instelling verhuist. Bijvoorbeeld een kleinschalige woonvorm die hoort bij een verpleeghuis of gehandicapteninstelling.

Een indicatie voor Wlz-zorg kunt u aanvragen via het CIZ.

ADL-assistentie

Voor mensen met een lichamelijke beperking die hun leven en huishouding goed op orde hebben, maar wel dagelijks praktische hulp nodig hebben aan huis, is er een speciale woonvorm: de Fokuswoning met ADL-assistentie. In een Fokuswoning is 24 uur per dag hulp op afroep beschikbaar. U moet dan wel in staat zijn om sociaal gezien zelfstandig te wonen en zelf assistentie op te roepen.

Hulpaanbod

Ambulante woonbegeleiding

Intensieve ambulante hulpverlening

Agathos biedt ambulante hulpverlening, dat is hulpverlening bij de...

Ambulante gespecialiseerde woonbegeleiding

Jeugd en Gezin Ondersteuning Interventie, begeleiding,...

Ambulante woonbegeleiding

Onze doelgroep: Mensen die niet of niet goed zelfstandig kunnen...

Organisaties

Instelling voor begeleid wonen

Agathos hulpverlening, onderdeel van Lelie...

 0182-58 44 95 dereling.nlOosthaven 312801PDGouda

Gemiva-SVG Groep - Woonvorm Gouda

 0182-51 03 30 gemiva-svg.nlWillensplein 112807PAGouda

Gemiva-SVG Groep - Karnemelksloot

 0182-71 13 60 gemiva-svg.nlZoutmanplein 62806WPGouda

Vergelijk hulpaanbod