Werk, geld en uitkering

Schuldhulpverlening

Wanneer u er niet uitkomt met uw schuldeisers, kunt u schuldhulpverlening aanvragen. Hiervoor kunt u contact opnemen met de afdeling Inkomen van de gemeente Gouda. Daarnaast kunt u eventueel naar het Juridisch Loket of maatschappelijk werk voor advies. Deze instanties kunnen u helpen of in contact brengen met een schuldhulpverlener.

Hulp bij schulden

De mensen van de schuldhulpverlening brengen uw situatie in kaart. De gemeente neemt de schulden niet van u over, maar zoekt samen met u naar een oplossing om van uw schulden af te komen. Een hulpverleningstraject kan een aantal jaren duren.

Soms is het nodig dat de schuldhulpverleners tijdelijk uw inkomen beheren. Zij zorgen er dan voor dat uw vaste lasten van dit inkomen betaald worden. Elke week of maand krijgt u een deel van uw inkomen om boodschappen van te doen. Dit heet budgetbeheer. Het uiteindelijke doel is dat u uw geldzaken weer onder controle hebt en zonder schulden verder kunt.

Hoe regel ik hulp?

Voor schuldhulpverlening van de gemeente komt u in aanmerking als u (dreigende) schulden heeft die u niet zelf kunt oplossen.

Om voor schuldhulpverlening in aanmerking te komen moet u wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Minimaal 18 jaar zijn;
  • Ingeschreven zijn in de gemeente Gouda;
  • Rechtmatig verblijven in Nederland;
  • Geen zelfstandig ondernemer zijn.

Zelfstandig ondernemer?

Bent u zelfstandig ondernemer maar twijfelt u over de voorzetting van uw bedrijf of wilt u uw bedrijf beëindigen? U kunt zich dan aanmelden voor schuldhulpverlening van de gemeente Gouda.

Wanneer u een zelfstandig ondernemer bent en u wilt het bedrijf voortzetten, kunt u zich melden bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) te Rotterdam. Het RBZ kan u adviseren, maar zij kunnen ook vaststellen of uw bedrijf (nog) levensvatbaar is. Telefonisch zijn zij bereikbaar op het nummer: 010 498 4777 of voor meer informatie kunt u terecht op http://www.rotterdam.nl/rbz

Mocht het RBZ vaststellen dat uw bedrijf niet langer levensvatbaar is, kunt u zich alsnog voor schuldhulpverlening melden bij de gemeente Gouda.

Aanmelden

U kunt zich op de volgende manieren aanmelden voor schuldhulpverlening:

Direct regelen

Vul het formulier aanvraag schuldhulpverlening direct in.

Op www.berekenuwrecht.nl vind u terug welke tegemoetkomingen er bestaan. Soms meer dan u denkt. Bereken in een paar stappen op welke bedragen u mogelijk recht heeft. Ook ziet u waar u deze kunt aanvragen.

Op www.zelfjeschuldenregelen.nl vindt u voorbeeldbrieven en adviezen over hoe u zelf uw schulden kunt proberen op te lossen.
Staat uw huis ‘onder water’, heeft u een hypotheekachterstand of heeft u als huisbezitter te maken met financiële problemen? www.huisonderwater.eu biedt hulp bij het in kaart brengen van uw situatie, zodat u kunt bepalen of het noodzakelijk is om actie te ondernemen.

Hoe lang duurt het

  • Na ontvangst van uw aanmelding wordt binnen 48 uur telefonisch contact met u opgenomen.
  • Bij een reguliere aanmelding schuldhulpverlening zal binnen 4 weken een intakegesprek plaatsvinden.
  • Bij een dreigende situatie (o.a. gedwongen woningontruiming, beëindiging van de levering van gas, elektriciteit of water): zal het intakegesprek binnen 3 werkdagen plaatsvinden.
Zie ook