Er zijn veel verschillende soorten rolstoelen. Natuurlijk is het belangrijk dat u een rolstoel krijgt die aansluit op uw behoefte.

Een rolstoel kiezen

Op de website Hulpmiddelenwijzer.nl vindt u een overzicht van de verschillende soorten rolstoelen. U kunt ook eens gaan kijken bij een organisatie die rolstoelen verkoopt of uitleent, bijvoorbeeld de thuiszorgwinkel.

Op de website Check je zit vindt u informatie over wat goed zitten en rijden in een rolstoel is. U leest er meer over een goede houding in de rolstoel en het kiezen van een geschikte rolstoel.

Rolstoel voor school of werk

Als u een rolstoel of ander loophulpmiddel nodig heeft voor school of werk, dan kunt u een aanvraag doen bij het UWV.

Voor tijdelijk gebruik

Heeft u maximaal 6 maanden een rolstoel nodig? Dan kunt u een rolstoel lenen bij de thuiszorgwinkel. Dit wordt vergoed door de zorgverzekering.

Meestal is het lenen van een rolstoel gratis. De thuiszorgwinkel moet dan wel een contract hebben met uw zorgverzekeraar. Gaat u naar een andere leverancier, dan moet u misschien een deel zelf betalen. Informeer daarom van tevoren bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

Af en toe een rolstoel lenen

Heeft u maar heel kort een rolstoel nodig, bijvoorbeeld voor een dagje uit? Dan kunt u in Gouda gratis een rolstoel lenen bij de rolstoelpool, op vertoon van een geldig legitimatiebewijs. Bij het uitleenpunt spreekt u af wanneer u de rolstoel weer terugbrengt. Bekijk het overzicht van de uitleenpunten.

Voor langdurig gebruik

U komt bij de gemeente in aanmerking voor een rolstoel als u moeite heeft met het verplaatsen in en om het huis, of met het verplaatsen buitenshuis.

Uw klachten moeten medisch aantoonbaar zijn en u moet de rolstoel langdurig nodig hebben.

U kunt zich melden bij de gemeente Gouda als u zelf niet tot een oplossing van uw probleem kunt komen. Dat kunt u ook doen voor een sportrolstoel. Vervolgens zal de Wmo-consulent beoordelen of u inderdaad een rolstoel nodig heeft.

Vergoeding bij langdurig gebruik

Voor een rolstoel voor langdurig gebruik betaalt u geen eigen bijdrage. Dit is vastgelegd in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Dat betekent niet dat elke rolstoel volledig wordt vergoed door de gemeente. De gemeente vergoedt de goedkoopst passende rolstoel.

Voor sport

Een sportrolstoel is een speciale rolstoel, geschikt om mee te sporten. Meestal is de sportrolstoel een extra rolstoel naast uw gewone rolstoel. Maar er zijn ook rolstoelen die u zowel voor sport als in en om het huis kunt gebruiken.

De gemeente bekijkt en beoordeelt uw situatie uitvoerig wanneer u een sportrolstoel aanvraagt. Eén van de voorwaarden is dat u zonder sportrolstoel niet kunt sporten. Voldoet u aan de voorwaarden, dan kunt u voor de aanschaf en het onderhoud van de sportrolstoel een tegemoetkoming van de gemeente krijgen. De tegemoetkoming is bedoeld voor een periode van tenminste 3 jaar.

Natuurlijk kunt u ook zelf een sportrolstoel aanschaffen. Tip: er zijn veel tweedehands sportrolstoelen te koop via internet.

Informatie en advies

Voor hulp bij het kiezen van de juiste rolstoel, kunt u terecht bij:

Hulpaanbod

Hulpmiddelen: rolstoel

Sportrolstoelen

Recreant, wedstrijdsporter of topsporter? Voor een écht...

SmartDrive power assist voor rolstoelen

SmartDrive MX2+, geeft je meer vrijheid dan ooit tevoren! De...

Rolstoelen

De Adremco handbewogen rolstoel is een makkelijk aanpasbare, sterke...

Organisaties

Hulpmiddelenleverancier

Vierstroom Ledenservice

 088-09 00 400 vierstroom.nl

Koninklijke Otolift Trapliften

 0800-44 47 772 otolift.nlHof ter Bergen 232861DRBergambacht

Handicare Trapliften

 072-57 68 895 handicare-trapliften.nlNewtonstraat 351704SBHeerhugowaard

Thuiszorgwinkel

Vegro - Vierstroom Thuiszorgwinkel Gouda

 0800-28 87 766 vegro.nlBodegraafsestraatweg 32805GKGouda

Homecare Innovation BV

 010-24 20 913 homecareinnovation.nlVenkelbaan 222908KECapelle aan den IJssel

Vergelijk hulpaanbod