U heeft moeite om de huur te betalen. Of u vindt de huur voor uw huis eigenlijk te hoog. Wat kunt u doen om uw woonlasten te beperken?

De huur verlagen

Vindt u dat u te veel huur betaalt? Via de huurprijscheck op huurcommissie.nl kunt u nagaan wat de huurprijs van uw woning zou moeten zijn. Deze huurprijscheck werkt met een puntensysteem. Het aantal punten bepaalt wat uw woning waard is.

Betaalt u te veel? Vul dan het huurverlagingsformulier in van de Huurcommissie. Dit stuurt u met de puntentelling naar uw verhuurder. Gaat uw verhuurder niet akkoord met uw voorstel om de huur te verlagen? Dan kunt u de Huurcommissie vragen om een oordeel over uw verlagingsvoorstel. Het is wel aan te raden om eerst te proberen er samen uit te komen, voordat u een verzoek indient. De Huurcommissie behandelt geschillen over zelfstandige woningen, kamers, woonwagens en woonwagenstandplaatsen. Het gaat daarbij alleen om woningen in de sociale sector. Vindt de Huurcommissie de huurverlaging terecht, dan bepaalt de Huurcommissie per welke datum de huurverlaging ingaat. Bij een huurverlaging met terugwerkende kracht kunt u het Juridisch Loket vragen hoe u dat met uw verhuurder kunt regelen.
Let op: de huurverlaging kan gevolgen hebben voor de huurtoeslag. Geeft u de nieuwe huurprijs meteen door aan de Belastingdienst/Toeslagen .

Moeite met huur betalen?

Betaalt u volgens de regels niet te veel huur, maar heeft u toch moeite om uw woning te betalen? Dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn:

  • Uw huurwoning is te duur.
  • Uw woning heeft een goede prijs, maar uw inkomen is te laag.

Verhuizen

Het kan zijn dat uw woning te duur voor u is, maar dat de huur niet omlaag kan. Dan is het verstandig te verhuizen naar een goedkopere huurwoning. Vraag bij uw gemeente naar sociale huurwoningen.

Toeslag aanvragen

  • Heeft uw woning een goede prijs, maar is uw inkomen te laag om die te betalen? Dan kunt u misschien huurtoeslag krijgen. U vraagt dit aan bij de Belastingdienst.
  • Krijgt u niet meteen huurtoeslag, dan kan de gemeente soms tijdelijk een woonkostentoeslag betalen.

Organisaties

Woningcorporatie

Mozaïek Wonen

 0182-69 29 69 mozaiekwonen.nlBachstraat 12807HZGouda

Woningstichting QuaWonen

 088-79 96 636 quawonen.comHof ter Bergen 252861DRBergambacht

Woonzorg Nederland

 020-66 62 666 woonzorg.nlProf. E.M. Meijerslaan 31183AVAmstelveen

Vergelijk hulpaanbod