Technologie in huis kan u helpen om langer zelfstandig te blijven wonen. Omdat het veiliger is, of makkelijker. Bijvoorbeeld het licht dat automatisch aangaat als u de deur opendoet. Of gordijnen die u met een afstandsbediening kunt opendoen.

Dit soort huistechnologie heet ook wel domotica. Huizen die zijn ingericht met veel domotica worden 'smart homes' of intelligente woningen genoemd.

Hulpmiddelen voor bediening op afstand

Met domotica worden het wonen, zorgen en allerlei huishoudelijke taken gemakkelijker gemaakt.

U kunt bijvoorbeeld met een afstandsbediening uw verwarming regelen, de lichten aan- en uitdoen en de gordijnen open of dicht doen. Maar het is ook mogelijk dat de verlichting automatisch aangaat wanneer u bijvoorbeeld 's nachts naar het toilet gaat.

Veiligheid vergroten met een alarmsysteem

Ook kunt u uw huis veiliger maken met domotica-toepassingen.

  • Automatisch kan de alarmcentrale gebeld worden bij inbraak of brand.
  • Dat kan ook wanneer er een bepaalde periode geen beweging in huis wordt waargenomen of wanneer er geen water wordt verbruikt.
  • Er zijn ook systemen voor personenalarmering waarbij u een knop of zendertje krijgt, waarmee u snel hulp kunt inroepen
  • Een andere veilige toepassing is het uitschakelen van alle kookapparatuur na een ingestelde tijd of bij het verlaten van uw huis.

Vergoeding voor domotica

Is er een medische reden voor, dan kan uw zorgverzekeraar een domoticasysteem vergoeden. U kunt met uw zorgverzekeraar contact opnemen om te vragen welke hulpmiddelen in uw geval worden vergoed.

De gemeente kan dit soort oplossingen in uitzonderlijke gevallen vergoeden vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning. Dit is alleen het geval als het hulpmiddel iemand helpt om zelfstandig te (blijven) wonen. Let op: is het hulpmiddel gewoon in de winkel of bouwmarkt te koop, dan wordt het vaak niet vergoed door de gemeente.

U kunt ook eens op de Hulpmiddelenwijzer kijken naar voorbeelden van domotica. Deze website biedt per hulpmiddel informatie over de vergoeding.

Hulpaanbod

Hulpmiddelen domotica

Automatisch openen en sluiten van deuren

Om u vrij in uw woning te kunnen bewegen kan Chameo de bestaande...

Automatisering van uw bergingsdeur

Chameo automatiseert uw bestaande bergingsdeur middels een...

Automatisering van uw voordeur

Chameo automatiseert uw bestaande voordeur middels een...

Vergelijk hulpaanbod