Er zijn verschillende woonvormen waarin ouderen zelfstandig wonen, maar wel hulp kunnen krijgen. Dat kan bijvoorbeeld in een seniorenwoning of zorgwoning. U betaalt zo'n woning zelf en regelt eventuele zorg apart.

Seniorenwoningen

Een seniorenwoning is een woning die speciaal voor ouderen is gebouwd of aangepast. In de meeste seniorenwoningen zijn de woonkamer, badkamer, slaapkamer en keuken op dezelfde verdieping. Zo'n woning heet ook wel nultredenwoning. Maar een eengezinswoning met traplift kan ook geschikt zijn als seniorenwoning. In een seniorenwoning woont u zelfstandig.

Een seniorenwoning heeft vaak een gunstige ligging voor ouderen: dicht bij openbaar vervoer en met winkels op loopafstand.

Een geschikte seniorenwoning vinden

U kunt een seniorenwoning huren, bijvoorbeeld via een woningcorporatie. De Goudse woningcorporaties hebben een aantal van hun leeftijdsgebonden woningen gereserveerd voor 55+-ers. Tenminste één iemand in uw huishouden moet 55 jaar of ouder zijn om voor zo'n woning in aanmerking te komen. U kunt op deze woningen reageren via Woningnet.

Daarnaast verhuren de volgende zorgorganisaties seniorenwoningen:

U kunt ook op Funda.nl kijken voor overzichten van het huuraanbod seniorenwoningen en koopaanbod seniorenwoningen.

Of u kunt uw huidige woning (laten) aanpassen en er op die manier een seniorenwoning van maken.

Zorgwoning of serviceflat

In een zorgwoning woont u zelfstandig, maar met zorg dichtbij. Zorgwoningen horen vaak bij een woonzorgcentrum, maar dat is niet altijd zo. De woningen zijn aangepast, de thuiszorg zit vlakbij en kan snel bij u zijn. Op die manier kunt u veilig wonen, in een beschermde woonomgeving. Vaak is er ook een ontmoetingsruimte, waar u samen kunt eten of koffiedrinken.

Zorgwoningen zijn er niet alleen voor senioren, maar voor iedereen die een aangepaste woning nodig heeft. U huurt een zorgwoning via een woningcorporatie of zorginstelling. Kopen is soms ook mogelijk.

In Gouda verhuren de volgende zorgorganisaties zorgwoningen:

Appartement of aanleunwoning huren bij woonzorgcentrum

U kunt ook een appartement of aanleunwoning huren bij een woonzorgcentrum. U betaalt zelf de huur van de woning. U kunt daarbij gebruik maken van de voorzieningen van het woonzorgcentrum, bijvoorbeeld de ontmoetingsruimte. De zorg en ondersteuning die u nodig heeft, regelt u zelf.

Opname in een zorgcentrum

Heeft u dagelijks veel zorg nodig? Dan kunt u ook in een zorgcentrum gaan wonen, maar met wonen, verzorging en verpleging in één pakket aan zorg. Meer over woonzorgcentrum of verpleeghuis.

Hulpaanbod

Seniorenwoning

Seniorenwoningen

In het woongebouw voor senioren (55+) De la Reylaan in Gouda zijn...

Organisaties

Verhuur seniorenwoningen

Woonpartners Midden-Holland

 0182-64 64 64 woonpartners-mh.nlCoenecoop 62741PGWaddinxveen

Woonzorgcentrum of verzorgingshuis

Zorgpartners Midden-Holland - Gouwestein

 0182-72 37 23 zorgpartners.nlvan Bergen IJzendoornpark 72801AAGouda

Zorgpartners Midden-Holland - Karnemelksloot

 0182-72 37 23 zorgpartners.nlZoutmanplein 62806WPGouda

Ronssehof - langdurige zorg en geriatrische...

 0182-56 20 00 zorgpartners.nlRonsseweg 4102803ZXGouda

Vergelijk hulpaanbod