Hulp bij het huishouden is ondersteuning voor mensen die hun huishouden niet (helemaal) zelf kunnen doen. Huishoudelijke hulp kunt u krijgen via de thuiszorg of van een zelfstandig werkende hulp. De ondersteuning kan licht zijn of zwaarder.

Wassen, schoonmaken, opruimen

Onder lichte ondersteuning valt:

  • schoonmaken
  • opruimen
  • wassen en strijken

Er komt bijvoorbeeld iemand bij u stofzuigen, bedden opmaken of afwassen. U bepaalt zelf wat er moet gebeuren en wanneer. U kunt hier zelf een particuliere hulp voor inschakelen. Of hulp vragen van familie of kennissen. Is dat geen oplossing, dan komt u mogelijk in aanmerking voor Hulp bij het Huishouden via de gemeente.

Huishouden organiseren

Het kan zijn dat er meer nodig is dan alleen hulp bij de huishoudelijke werkzaamheden. Bijvoorbeeld doordat u vanwege uw beperking moeite heeft om structuur aan te brengen in het huishouden. Of omdat u nog nooit zelf het huishouden hebt gedaan. Dan kan begeleiding misschien uitkomst bieden. Een begeleider denkt dan met u mee over wat er moet gebeuren in huis. De begeleider kan u ook leren hoe u bepaalde huishoudelijke klussen uitvoert.

Koken, boodschappen doen en kinderen opvangen

De gemeente bepaalt uiteindelijk voor welke vormen van huishoudelijke hulp u een vergoeding krijgt. Heeft u moeite met koken, boodschappen doen of de zorg voor uw kinderen? Vaak verwijst de gemeente eerst naar een andere oplossing:

Andere hulp van de thuiszorg

Misschien heeft u ook hulp nodig bij eten, douchen, aankleden of toiletbezoek. Dit kan ook via de thuiszorg. Dan is het geen hulp bij het huishouden, maar hulp bij persoonlijke verzorging.

Vraag en aanbod

Gevraagd

Vergelijk hulpaanbod