Wonen en huishouden

Vormen van hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden is ondersteuning voor mensen die hun huishouden niet (helemaal) zelf kunnen doen. Huishoudelijke hulp kunt u krijgen via de thuiszorg of van een zelfstandig werkende hulp. De ondersteuning kan licht zijn of zwaarder.

Wassen, schoonmaken, opruimen

Onder lichte ondersteuning valt:

  • schoonmaken
  • opruimen
  • wassen en strijken

Er komt bijvoorbeeld iemand bij u stofzuigen, bedden opmaken of afwassen. U bepaalt zelf wat er moet gebeuren en wanneer. U kunt hier zelf een particuliere hulp voor inschakelen. Of hulp vragen van familie of kennissen. Is dat geen oplossing, dan komt u mogelijk in aanmerking voor Hulp bij het Huishouden via de gemeente.

Huishouden organiseren

Het kan zijn dat er meer nodig is dan alleen hulp bij de huishoudelijke werkzaamheden. Bijvoorbeeld doordat u vanwege uw beperking moeite heeft om structuur aan te brengen in het huishouden. Of omdat u nog nooit zelf het huishouden hebt gedaan. Dan kan begeleiding misschien uitkomst bieden. Een begeleider denkt dan met u mee over wat er moet gebeuren in huis. De begeleider kan u ook leren hoe u bepaalde huishoudelijke klussen uitvoert.

Koken, boodschappen doen en kinderen opvangen

De gemeente bepaalt uiteindelijk voor welke vormen van huishoudelijke hulp u een vergoeding krijgt. Heeft u moeite met koken, boodschappen doen of de zorg voor uw kinderen? Vaak verwijst de gemeente eerst naar een andere oplossing:

Andere hulp van de thuiszorg

Misschien heeft u ook hulp nodig bij eten, douchen, aankleden of toiletbezoek. Dit kan ook via de thuiszorg. Dan is het geen hulp bij het huishouden, maar hulp bij persoonlijke verzorging.