Een huishouden met kinderen runnen is extra veel werk. Door taken slim te organiseren en op tijd hulp in te schakelen, kunt u de last verlichten.

Anderen inschakelen

Als u tijdelijk niet voor uw kinderen kunt zorgen, bijvoorbeeld omdat u ziek of overbelast bent, dan wordt verwacht dat uw partner of eventuele huisgenoten de zorg overnemen.

Heeft uw partner een baan, dan kan hij of zij wellicht zorgverlof nemen om toch voor de kinderen te kunnen zorgen. Kinderopvang kan ook helpen.

Lukt dat toch niet, dan kunt u anderen inschakelen om te helpen.

Buren, vrienden en familie

Veel kleine vormen van hulp kunnen een groot verschil maken. Misschien kunnen uw ouders een dagje op de kinderen passen, of wil de buurvrouw helpen met de was. Of u spreekt met een ander gezin af een dag per week voor elkaar te koken.

Oppas

U kunt ook denken aan een oppas die bij u thuis komt. De oppas let op de kinderen, maar kan ook een handje helpen in het huishouden. Bijvoorbeeld door te koken en te eten met de kinderen, en ze naar school of naar bed te brengen. Het is dan wel handig dat u duidelijk afspreekt wat de oppas in het huishouden doet.

U kunt bijvoorbeeld online zoeken naar een flexibele oppas in de buurt.

Gastouder

Een gastouder kan de kinderen opvangen in zijn of haar eigen huis. Een gediplomeerd gastouder neemt dan de zorg voor de kinderen over. Gastouders kunnen eventueel ook in het weekend, 's avonds en 's nachts opvang bieden.

Een gastouder is vaak flexibeler dan de reguliere kinderopvang.

Vrijwillige thuishulp

U kunt ook kijken of er bij u in de buurt misschien een vrijwilligersorganisatie is die thuishulp aanbiedt. Een vrijwilliger kan een handje helpen bij het koken, of even rustig kinderen voorlezen terwijl u de was ophangt. Meer informatie over het zoeken van een vrijwilliger? Kijk bij vrijwilliger nodig.

Particuliere thuiszorg

U kunt altijd terecht bij thuiszorgorganisaties voor hulp, ook als u geen recht heeft op hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ook kunt u kijken of u zelf een werkster of thuishulp kunt vinden. U betaalt de thuiszorg dan zelf.

In sommige gevallen kunt u deze kosten aftrekken van de belasting. U leest er meer over op de website van de Belastingdienst.

Huishoudelijke hulp

Wanneer de zorg voor de kinderen u te veel is en u zelf geen extra hulp kunt betalen, kunt u misschien hulp krijgen in de vorm van hulp bij het huishouden. Hulp bij verzorging van kinderen tot vijf jaar kan in bepaalde omstandigheden onder hulp bij het huishouden vallen.

De thuishulp helpt u met de organisatie van uw huishouding. Hij of zij kan helpen bij eten geven en koken, boodschappen doen en lichamelijke verzorging van de kinderen. De thuishulp helpt u bovendien om uw huishouden zo in te richten, dat u het later weer zelf kan. Alvast wat tips lezen? U kunt hiervoor een melding doen bij het Wmo loket.

Hulpaanbod

Vrijwillige thuishulp

Mantelzorgcentraal Algemene voorziening

Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgcentraal is het expertisecentrum van...

Vrijwilliger Thuis

Vrijwilliger Thuis – Speciaal voor mantelzorgers Met de...

Organisaties

Hulp bij het huishouden

Lelie zorggroep

 010-26 40 777 agathos-hulpverlening.nlRidder van Catsweg 2982804RSGouda

Zonzorg

 0182-52 04 48 zonzorg.nlRandstad 21 371314BGAlmere

Vierstroom Hulp Thuis BV

 088-40 03 200 vierstroom.nlBoris Pasternaklaan 22719DAZoetermeer

Thuiszorginstelling

Vegro - Vierstroom Thuiszorgwinkel Gouda

 0800-28 87 766 vegro.nlBodegraafsestraatweg 32805GKGouda

Vierstroom Ledenservice

 088-09 00 400 vierstroom.nl

Nelleke van Barneveld PGB-thuiszorg

 0182-78 61 07 nellekevanbarneveld.comConstantijn Huygensstraat 822802LZGouda

Vraag en aanbod

Aangeboden

Huishoudelijke hulp (1)

Gevraagd

Huishoudelijke hulp (1)
Vergelijk hulpaanbod