Huisdier kopen

Een huisdier kan erg gezellig zijn, maar denk goed na over het kopen van een huisdier. Huisdieren kosten namelijk veel tijd en geld. Een huisdier vraagt veel aandacht, bijvoorbeeld voor het uitlaten, opvoeden en verzorgen. Maar ook bezoeken van de dierenarts kost tijd.

Een huisdier kost ook geld. Voor een hond of kat betaalt u tussen de € 300,- en € 1500,-, inclusief benodigde spullen. Iedere maand kost een hond, kat, konijn of reptiel ook € 50,- tot € 70,-. Daar komen nog onverwacht hoge kosten voor de dierenarts bij. Als u weinig geld te besteden heeft, kunt u beter geen huisdier aanschaffen. Hier leest u meer over de kosten van een huisdier.

Tips voor verzorgen

Hulp nodig bij het uitlaten of de dagelijkse zorg voor uw huisdier? Tips om het makkelijker te maken.

Uitlaten

Misschien kunt u geen lange wandelingen maken, maar nog wel korte stukjes lopen. Dan doet u bijvoorbeeld wat vaker een korte wandeling met de hond.

Voor de langere wandelingen kunt u iemand anders vragen. Misschien zijn er mensen bij u in de buurt die het leuk vinden om uw hond uit te laten of kan de hond af en toe mee met een buurtgenoot die ook een hond heeft. U kunt ook kijken of er een vrijwilliger is die samen met u de hond uit wil laten.

Daarnaast zijn er professionele hondenuitlaatdiensten, die tegen uw betaling uw hond uitlaten. U vindt ze via internet, het huis- aan huisblad of een briefje bij de supermarkt.

Dierenoppas of pension

Kunt u een tijdje helemaal niet voor uw dier zorgen, dan kan het misschien uit logeren gaan bij een kennis of in een dierenpension. Of u zoekt een vrijwilliger die tijdelijk de verzorging van het dier overneemt.

Verschonen

De kattenbak, de vogelkooi of het konijnenhok moet regelmatig verschoond worden. Dat kan een hele klus zijn. U kunt dit juist vaker per week doen, maar dan alleen de hoekjes die het meest vervuild zijn. Dit kost u minder energie en de bak, kooi of hok blijft toch schoon.

U kunt eventueel ook uw buurvrouw, vriend of vriendin vragen of zij eens de hele bak willen schoonmaken.

Ziek huisdier

Als uw huisdier ziek is moet u naar de dierenarts. Zo voorkomt u onnodig leed bij uw huisdier. Hier vindt u een dierenarts bij u in de buurt.

Dierenarts aan huis

Als u niet zelf naar de dierenarts kunt gaan, kunt u vragen of uw dierenarts bij u thuis komt. Sommige dierenartsen komen bij u thuis voor bepaalde behandelingen. Zoals het geven van vaccinaties, chippen of onderzoeken uw huisdier als u denkt dat het ziek is.

Als dit niet lukt, kunt u een buur of familielid vragen of hij of zij u naar de dierenarts kan brengen met de auto. Of u kijkt of u vervoer kunt regelen.

Financiële problemen

Heeft u door omstandigheden minder geld te besteden en weet u niet hoe u uw zieke huisdier kunt blijven verzorgen? De stichting Bevordering Huisdierenwelzijn bekijkt of en hoe zij u kunnen helpen met de medische kosten voor uw huisdier.

Kunt u zelf geen voeding meer kopen voor uw huisdier? Ga op zoek naar een Dierenvoedselbank bij u in de buurt. U vindt deze via internet of sociale media.

Nood informatie

Kunt u niet meer voor uw huisdier zorgen? Neem dan contact op met Dierentehuis Midden-Holland.

Is er een dier in nood of is uw huisdier vermist? Neem dan contact op met de dierenambulance Centrum voor Dierenhulpverlening Gouda op telefoonnummer 0182-529059.

Bent u getuige (geweest) van dierenmishandeling of dierenverwaarlozing? Bel dan de Dierenpolitie op het meldnummer 144.

Vraag en aanbod

Aangeboden

Dierenoppas (45)
Hulp bij huisdieren (45)

Gevraagd

Dierenoppas (5)
Hulp bij huisdieren (5)
Vergelijk hulpaanbod