Bij uithuiszetting moet iemand zijn huis verlaten na een besluit van de rechter, of soms van de burgemeester. Dit wordt ook wel ontruiming genoemd. Uithuiszetting kan gebeuren als iemand de huur niet betaalt of overlast veroorzaakt. Zoek snel hulp en houd goed contact met de verhuurder. Dan is een uithuiszetting misschien te voorkomen.

De coronacrisis en wonen

De overheid en een groot aantal verhuurders hebben afgesproken dat er vanwege de coronacrisis voorlopig geen huisuitzettingen plaatsvinden. U kunt hier meer over lezen op de website van het Juridisch Loket.

Daarnaast kunt u tot en met juni 2021 een TONK-uitkering aanvragen bij de gemeente. Deze is bedoeld voor mensen die de huur of hypotheek niet meer kunnen betalen, omdat ze door corona minder inkomen hebben. U kunt er meer over lezen op de pagina over steunmaatregelen.

Zoek hulp

Als iemand u uit huis wil zetten, is daar vaak al veel aan voorafgegaan. Misschien zit u met meerdere problemen, die met elkaar te maken hebben. Blijf er niet te lang mee rondlopen. Hoe eerder u in actie komt, hoe meer kans dat u kunt voorkomen dat u uit huis wordt gezet.

Praat erover met iemand die u kent en vertrouwt. U kunt ook terecht bij het maatschappelijk werk, door contact op te nemen met het Sociaal Team.

Houd contact met de verhuurder

Blijf altijd contact houden met uw verhuurder, ook al vindt u dat lastig. Bel met de verhuurder of stuur brieven terug als u post krijgt van uw verhuurder. Als u niet reageert op brieven, is het veel lastiger om een ontruiming tegen te houden.

Huurachterstand: afspraken maken

Zegt uw verhuurder de huur op, omdat u niet betaalt? Kom dan zo snel mogelijk in actie. Maak bezwaar tegen de opzegging bij de verhuurder. En probeer een betalingsregeling te treffen. Een betalingsregeling bestaat uit afspraken met de verhuurder over hoe u de huur gaat betalen. Meer over hoe u dit aanpakt kunt u lezen op de website van het Juridisch Loket.

Hulp vragen bij betalingsregeling

Misschien vindt u het erg lastig om zelf afspraken te maken met uw verhuurder. Vraag dan om hulp. Misschien is er iemand die u kent die u kan helpen: een familielid of vriend(in). U kunt ook schuldhulpverlening vragen als het u niet lukt om zelf een betalingsregeling af te spreken.

Afspraken bijstellen

Komt u er achter dat u zich niet aan de afspraken kunt houden? Laat dit dan zo snel mogelijk aan uw verhuurder weten. Kijk of u nieuwe afspraken kunt maken. Zo houdt u de relatie met de verhuurder goed en laat u zien dat u uw schuld wilt aflossen.

Uit huis zetten kan niet zomaar

Huurt u een huis? En wil uw verhuurder u uit huis zetten? Dan moet dit via de rechter. De rechter beslist of uw huis ontruimd mag worden. Moet u voor de rechter verschijnen, schakel dan juridische hulp in. Via het Juridisch Loket of een advocaat.

Besluit de rechter dat de verhuurder uw huis mag ontruimen, dan kunt u in hoger beroep gaan met hulp van een advocaat. Uw zaak wordt dan nog een keer door de rechter bekeken.

Uitstel aanvragen

Stapt de verhuurder naar de rechter voor ontruiming, dan kunt u uitstel vragen bij de rechtbank. De zaak wordt dan later behandeld. Het is verstandig om hiervoor een advocaat in te schakelen.

Meer over de procedure bij de rechter leest u op de website van het Juridisch Loket.

Overlast

In sommige gevallen kan de burgemeester ervoor zorgen dat een huis wordt ontruimd. Bijvoorbeeld omdat iemand veel overlast veroorzaakt of een wietplantage heeft. De huurder heeft dan nog wel een huurcontract. Om dat contract stop te zetten, moet de verhuurder naar de rechter, net als in andere gevallen. De huurder kan op zijn beurt via de rechter de ontruiming door de burgemeester aanvechten.

Bij iemand inwonen

U kunt ook op straat komen te staan als u bij iemand in huis woonde, die u eruit zet. U woont bijvoorbeeld bij familie of bekenden. In zo'n geval kunt u het beste contact opnemen met het Sociaal Team. Bij Sociaal Team Gouda werken medewerkers van verschillende organisaties voor maatschappelijk werk.

Er kan van alles spelen waardoor u niet thuis kunt blijven. Misschien lukt het met hulp om deze problemen op te lossen, zodat u op uw plek kunt blijven. Of misschien kunt u met hulp een andere woning vinden.

Crisisopvang

Komt u toch plotseling op straat te staan, dan kunt u terecht bij de crisisopvang of de opvang voor daklozen.

Hulpaanbod

Maatschappelijk werk: woonproblemen

Gevangenenzorg

Onze vrijwilligers bezoeken gevangenen en forensisch...

Maatschappelijk werk

De mensen van het Sociaal Team denken met je mee over een passende...

Organisaties

Advocaat

Bos Van der Burg Advocaten

 079-32 03 366 bosvanderburg.nlRöntgenlaan 312719DXZoetermeer

Maatschappelijk werk bij geldproblemen

Nibud

 030-23 91 350 nibud.nlArthur van Schendelstraat 5503511MHUtrecht

Dak- en thuislozenopvang

Leger des Heils Rijnmond Zuidwest - Het Veerhuys

 0182-54 60 22 legerdesheils.nlLivingstonelaan 522803ELGouda

Leger des Heils Rijnmond Zuidwest - Het Kompas

 0182-55 13 75 legerdesheils.nlIJssellaan 22806TKGouda

Siriz - Hoofdkantoor Gouda

 0800-44 00 003 siriz.nlNieuwe Gouwe W.Z. 12802ANGouda

Maatschappelijk werk (alles)

Palet Welzijn

 0800-93 59 456 paletwelzijn.nlAntwerpseweg 72803PBGouda

Leger des Heils Rijnmond Zuidwest - Het Veerhuys

 0182-54 60 22 legerdesheils.nlLivingstonelaan 522803ELGouda

Leger des Heils Rijnmond Zuidwest - Het Kompas

 0182-55 13 75 legerdesheils.nlIJssellaan 22806TKGouda

Vergelijk hulpaanbod