Geldproblemen oplossen kan moeilijk zijn. Misschien heeft u iets aan deze tips!

Bezuinigen en budgetteren

Schulden verdwijnen niet vanzelf. Als u niets doet, lopen ze zelfs op. Begin dus direct met het beperken van uw uitgaven, zodat u kunt gaan afbetalen. Er zijn allerlei manieren om geld te besparen. Ook is het slim uw uitgaven te budgetteren.

Stappenplan maken

U kunt een stappenplan volgen om van uw schulden af te komen.

 1. Maak een overzicht van al uw schulden en hoeveel u moet aflossen.
 2. Reken uit hoeveel u per maand moet aflossen en schat in hoeveel u daadwerkelijk kunt aflossen.
 3. Maak een begroting: een overzicht van uw inkomsten en uitgaven.
 4. Controleer of het bedrag bij 2 haalbaar is. Vergelijk het aflosbedrag met uw begroting. Houdt u genoeg geld over om de maandelijkse aflossingen te kunnen doen?
 5. Zo niet, dan kunt u proberen een afspraken te maken met uw schuldeisers. U stuurt ze een brief met daarin een voorstel voor een regeling. Zo'n regeling heet een betalingsregeling. Hoe u dit aanpakt, kunt u nalezen op de website van de Rijksoverheid.

Online stappenplan

Op de website Zelfjeschuldenregelen.nl vindt u de digitale versie van dit stappenplan voor het aflossen van schulden. U kunt dit stappenplan online invullen. Ook kunt u via deze website controleren of beginnen met het stappenplan voor u de beste optie is, of dat u beter op een andere manier hulp kunt zoeken.

Abonnementen opzeggen

U kunt uw abonnementen en lidmaatschappen eens opnieuw bekijken. Waar betaalt u allemaal voor? Bijvoorbeeld:

 • giften aan goede doelen
 • abonnementen op tijdschriften of de krant
 • een lidmaatschap bij een vereniging of de sportschool
 • een duur abonnement voor televisie of telefoon

Alles wat u niet zo vaak gebruikt of eigenlijk niet zo belangrijk vindt, kunt u opzeggen. Andere dingen kunt u misschien ook goedkoper doen. Bijvoorbeeld de krant digitaal lezen of een goedkoper abonnement nemen voor uw telefoon.

Op de website van de Consumentenbond vindt u informatie over de regels en uw rechten bij het opzeggen van abonnementen.

Niet meer rood staan

Ook rood staan kost geld. De bank rekent hierover rente. Bovendien loopt u het risico dat u meer geld uitgeeft dan u heeft. U kunt met uw bank afspreken dat u niet rood mag staan of niet meer dan een bepaald bedrag.

Toeslagen en tegemoetkomingen

U kunt onderzoeken of u in aanmerking komt voor toeslagen of tegemoetkomingen. Denk aan huurtoeslag en zorgtoeslag.

Daarnaast kunt u ook denken aan kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en hulp voor minima. U kunt dit navragen bij de gemeente.

Verkopen van spullen

Heeft u waardevolle spullen, zoals een dure smartphone, auto of racefiets? Dan zou u kunnen kijken of u deze kunt verkopen. U kunt er iets goedkopers voor in de plaats nemen. Ook oude spullen kunnen soms nog best wel wat opbrengen op de rommelmarkt.

Kostgeld kinderen

Heeft u kinderen die nog bij u wonen, maar die al wel een eigen inkomen hebben? Dan kunt u hen vragen om kostgeld te betalen. Op die manier betalen ze mee aan de boodschappen en de woonlasten.

Lening aanpassen

Een lening is duur. U betaalt meestal veel rente. U kunt in overleg met uw schuldeiser uw lening laten aanpassen. U kunt het volgende vragen:

 • Verlaging van de maandelijkse termijnbedragen.
 • Verlaging van het rentepercentage. Meestal moet u hiervoor wel extra kosten betalen.
 • Verlenging van de looptijd van uw lening, waardoor uw maandlasten lager worden.

Een goedkopere lening afsluiten

Heeft u een lening waarvoor u een hoge rente betaalt? Dan kunt u deze misschien in één keer afbetalen door een goedkopere lening af te sluiten. Denk aan een (tweede) hypotheek.

Checklist bij schulden

Wilt u meer weten over wat u allemaal kunt doen om uw schulden op te lossen? Gebruik de checklist op de website van de Rijksoverheid om hier een persoonlijk overzicht van te krijgen.

Gouda geldpunt

Gouda Geldpunt helpt u gratis met vragen over geldzaken. U vindt er handige tips en slimme verwijzingen om uw geldzaken weer op orde te krijgen. U kunt zich daar ook aanmelden voor hulp.

 

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod