Vrijwilligers mogen een vergoeding krijgen voor hun werk. Tot een bepaald bedrag is deze vergoeding belastingvrij. Een vrijwilligersverzekering is een verzekering die de gemeente afsluit voor vrijwilligers die in de gemeente wonen. Voor sommige vormen van vrijwilligerswerk heeft u een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig.

Vrijwilligersvergoeding

Als vrijwilliger mag u een kleine vrijwilligersvergoeding ontvangen voor uw werk. Bijvoorbeeld voor de reiskosten die u maakt. Maar het mag ook een vergoeding zijn voor uw inzet. Er gelden wel maximumbedragen: komt u boven dit bedrag uit, dat moet u er belasting over betalen. Op de website van de Belastingdienst kunt u meer lezen over vrijwilligersvergoedingen.

Heeft u een bijstandsuitkering en bent u jonger dan 27 jaar, dan kan het zijn dat er voor u andere regels gelden voor de onkostenvergoeding. Heeft u een uitkering, dan is het altijd verstandig om bij de uitkeringsinstantie te informeren welke regels precies voor u gelden voor de vrijwilligersvergoeding.

Vrijwilligersverzekering

De gemeente Gouda heeft een verzekering afgesloten voor inwoners die vrijwilligerswerk doen. De verzekering geldt automatisch voor alle inwoners die vrijwilliger zijn. Als iemand schade of letsel veroorzaakt óf oploopt tijdens vrijwilligerswerk, kan het zijn dat de verzekering van de gemeente hiervoor dekking biedt. Meer informatie vindt u bij het VrijwilligersInformatiePunt van de gemeente Gouda.

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Voor sommige vormen van vrijwilligerswerk heeft u een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Bijvoorbeeld als u met kinderen, geld of vertrouwelijke gegevens gaat werken. U krijgt de VOG wanneer u geen strafbare feiten heeft gepleegd, die een bezwaar kunnen zijn voor het werk. U kunt een VOG aanvragen bij de gemeente.

Vrijwilligers die met minderjarigen of met verstandelijk beperkte mensen werken, kunnen aanspraak maken op een gratis VOG. De vrijwilligersorganisatie moet dit voor u digitaal aanvragen. Een vergoeding achteraf is niet meer mogelijk.

Vrijwilligerswerk en uitkering

Heeft u een uitkering en wilt u vrijwilligerswerk gaan doen? Dan gelden er bepaalde regels. Kijk voor meer informatie bij vrijwilligerswerk en uitkering.

Meer informatie en advies

Bent u op zoek naar meer informatie en advies over vrijwilligerswerk? Neem contact op met het VrijwilligersInformatiePunt!

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod