Met een scootmobiel blijft u mobiel. U kunt dan zelf op pad om een boodschap te doen, familie te bezoeken of een tochtje te maken.

U kunt een scootmobiel kopen, huren of van de gemeente in bruikleen krijgen. Of gebruik maken van de scootmobielpool.

Scootmobiel kopen of huren

Kopen heeft als voordeel dat u zelf het gewenste exemplaar kunt uitkiezen en dat dit ook een gebruikte scootmobiel kan zijn. U kunt hiervoor terecht bij een thuiszorgwinkel of hulpmiddelenleverancier. Bij veel van deze leveranciers kunt u ook terecht als u een scootmobiel wilt huren.

Tweedehands scootmobielen vindt u bijvoorbeeld via Zorgoutlet.nl.

Hoe regel ik het?

U kunt een melding doen bij het Wmo loket van de gemeente Gouda. Daarna zal de Wmo-consulent met u bespreken wat een goede oplossing voor u is. En bepalen of u in aanmerking komt voor een scootmobiel vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Voor de vergoeding van een scootmobiel gelden een aantal voorwaarden. Voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat u niet ver kunt lopen en dat u geen gebruik kunt maken van ander vervoer. Maar dat u wel zelfstandig kunt deelnemen aan het verkeer en ook nog goed kunt zien.

Een andere mogelijkheid is dat u zelf contact opneemt met een leverancier, zij kunnen u dan verder helpen.

Scootmobiel: (bruik)lenen of pgb

Als u in aanmerking komt voor een scootmobiel, dan bepaalt de gemeente wat voor u een passende oplossing is: een scootmobiel in bruikleen nemen of af en toe gratis lenen bij een uitleenpunt. Onder voorwaarden kunt u kiezen voor een persoongebonden budget (pgb).

  • Krijgt u een scootmobiel in bruikleen, dan bepaalt de gemeente bij welke leverancier u terecht kunt.
  • Bepaalt de gemeente dat u gratis mag lenen, dan kunt u terecht bij de scootmobielpool.
  • Als u een persoonsgebonden budget (pgb) krijgt, kunt u zelf een scootmobiel kopen. Vervolgens krijgt u per periode van 4 weken een pgb-bedrag gestort, tot het maximaal te vergoeden bedrag bereikt is. U kunt kiezen voor een nieuwe, maar er zijn ook een heleboel goede tweedehands scootmobielen te koop. Wilt u gebruik maken van een pgb, dan moet u voldoen aan de voorwaarden die de gemeente stelt. U leest er meer over op de pagina over het pgb.

Vergoeding, onderhoud en eigen bijdrage

Voor een scootmobiel betaalt u een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt berekend en geïnd via het CAK. Ook betaalt u een bijdrage voor het onderhoud van de scootmobiel.

Scootmobielcursus

Rijden met een scootmobiel kan even wennen zijn. Als u rijlessen nodig heeft kunt u contact opnemen met een ergotherapeut.

U kunt ook een scootmobieltraining volgen om beter te leren rijden. Veilig Verkeer Nederland organiseert scootmobieltrainingen in samenwerking met gemeenten.

Verkeersregels

Voor een scootmobiel gelden verkeersregels. U mag op verschillende plaatsen rijden: op de stoep, het voetpad, het fietspad, en de rijbaan. Er gelden verschillende maximumsnelheden en u mag niet rijden op een autoweg of snelweg.

U heeft voor een scootmobiel geen rijbewijs nodig. Kan het voertuig harder dan 10 km per uur, dan is de minimumleeftijd voor de bestuurder 16 jaar. Jongeren onder de 16 jaar kunnen een ontheffing aanvragen om er toch in te mogen rijden.

Hulpaanbod

Hulpmiddelen: scootmobiel

Scootmobielspecialist

Het grootste assortiment scootmobielen van nederland!

Opvouwbare scootmobiel

Conec Care verhuurt en verkoopt Moving Life ATTO, opvouwbare...

Drempelhulpen

HomeCare Innovation verkoopt vele verschillende ...

Organisaties

Thuiszorgwinkel

Vegro - Vierstroom Thuiszorgwinkel Gouda

 0800-28 87 766 vegro.nlBodegraafsestraatweg 32805GKGouda

Homecare Innovation BV

 010-24 20 913 homecareinnovation.nlVenkelbaan 222908KECapelle aan den IJssel

Hulpmiddelenleverancier

Vierstroom Ledenservice

 088-09 00 400 vierstroom.nl

Koninklijke Otolift Trapliften

 0800-44 47 772 otolift.nlHof ter Bergen 232861DRBergambacht

Handicare Trapliften

 072-57 68 895 handicare-trapliften.nlNewtonstraat 351704SBHeerhugowaard

Vergelijk hulpaanbod