Bijscholen of omscholen met behoud van uw uitkering kan, maar er gelden wel voorwaarden.

Voorwaarden

  • Zonder de cursus of opleiding kunt u moeilijk werk vinden.
  • De cursus of opleiding mag niet langer duren dan een jaar.
  • Laat u zich omscholen dan moet er ook werk te vinden zijn in het beroep.

Is aan al deze voorwaarden voldaan? Dan kunt u de cursus of opleiding waarschijnlijk met behoud van uitkering doen. Bovendien hoeft u niet of minder vaak te solliciteren. Maar: overleg altijd met uw contactpersoon bij UWV of bij de afdeling Werk en Participatie van de gemeente voordat u met een cursus of opleiding begint. U weet dan van tevoren waar u aan toe bent.

Zelf betalen

U moet de opleiding waarschijnlijk wel zelf betalen. Hebt u een uitkering van de gemeente? Dan kunt u vragen of de gemeente uw cursus of opleiding betaalt.

Vindt UWV of de afdeling Werk en Participatie de opleiding of cursus niet noodzakelijk? Dan mag u hem misschien toch volgen. Maar dan moet u het cursusgeld wel zelf betalen en u moet ook naar werk blijven zoeken.

Tijdelijke regeling subsidie scholing richting een kansberoep

Tot maart van dit jaar konden mensen met een WW- of een IOW-uitkering én mensen met een baan én zzp'ers gebruikmaken van de tijdelijke subsidieregeling van het UWV scholing richting een kansberoep. Maar deze regeling bestaat niet meer. Nu kunnen alleen nog deze mensen een scholingsvoucher aanvragen bij het UWV:

  • mensen met een zorgberoep in de langdurige zorg;
  • mensen die een zorgberoep in de langdurige zorg hadden maar nu een WW-uitkering of een IOW-uitkering hebben.

Regelingen voor alleenstaande ouders

Alleenstaande ouders die een opleiding willen volgen, kunnen daarvoor een vergoeding krijgen via verschillende regelingen. Op Studiemetkind.nl kunt u eenvoudig nagaan welke regelingen dat zijn.