Heeft u last van overgewicht of te veel buikvet? Dan is het raadzaam om af te vallen.

Waarom is buikvet schadelijk?

Vet in uw buikholte geeft zuren en hormonen af aan uw bloed. Te veel vetzuren zorgen voor vervetting van de lever. Ook wordt u minder gevoelig voor insuline en loopt u het risico op een hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte. U loopt daarmee veel risico op het krijgen van verschillende (chronische) ziektes, waaronder diabetes.

Afvallen

Er zijn allerlei manieren om af te vallen, maar eigenlijk komt het altijd op hetzelfde neer: gezond en niet te veel eten, het liefst geen alcohol drinken en meer bewegen. Op de website van het Voedingscentrum vindt u adviezen over gezond afvallen in 3 fases.

Een dieet

Als u kiest voor een dieet, let er dan op dat het dieet voldoende gezonde voedingsstoffen bevat. Overleg eventueel met een diëtist. In het basispakket van de zorgverzekering zit (maximaal) 3 uur dieetadvies.

Daarnaast is het belangrijk dat u ook op de lange termijn uw eetgewoonten aanpast en voldoende beweegt. De kilo's zullen er anders weer snel aanvliegen. Zonde én ongezond! Mensen met overgewicht kunnen hulp krijgen via een 'gecombineerde leefstijlinterventie' (GLI). De GLI zit in het basispakket van de zorgverzekering. U leest er meer over op de website van het Voedingscentrum. In Gouda biedt het leefstijlburo het leefstijlprogramma CooL aan.

Minder calorieën

In alles wat u eet of drinkt, zit energie. Die energie drukken we uit in calorieën. Op bijna elk product dat u koopt, staat vermeld hoeveel calorieën erin zitten. Als u wilt afvallen, moet u ervoor zorgen dat u minder calorieën binnenkrijgt. En ook na het afvallen blijft u de hoeveelheid calorieën in de gaten houden.

Gemiddeld heeft een volwassen vrouw per dag 2.000 calorieën nodig en een volwassen man 2.500. Op de website van het Voedingscentrum vindt u meer informatie over hoeveel u nodig heeft op een dag.

Hulpaanbod

Diëtetiek

EGA Nederland afvallen door gezond te leren eten

EGA Nederland afvallen door gezond te leren eten

Diëtetiek (Weten&Eten is onderdeel van Goudenhart)

Diëtetiek. Dit is de advisering en begeleiding door een...

voedings- en dieet adviezen

Geven van (sport)voedings en dieet adviezen.

Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)

counceling en coaching (kinesiologisch en life)

Ik werk met alle kennis en kunde die ik heb opgedaan in mijn...

Gecombineerde Leefstijl Interventie GLI CooL

Het CooL programma duurt 24 maanden. Het bestaat uit een...

GLI Cool Leefstijlcoaching groepsprogramma

CooL is een Gecombineerde Leefstijlinterventie met...

Organisaties

Diëtist

Goudenhart dietetiek

 0900-03 13 goudenhart.nuAntwerpseweg 72803DRGouda

EGA Nederland - Eerste Goudse Afslankclub

 0182-52 82 55 eganederland.nlJames Wattstraat 192809PAGouda

Voedingscentrum

 voedingscentrum.nlBezuidenhoutseweg 1052594ACs-Gravenhage

Vergelijk hulpaanbod